KLUBBHISTORIK

Trollhättans Badmintonförening - TBF - fyllde 50 år under år 2004. Det firades med en hejdundrande jubileumsfest i Tingvallahallen.

Det var i augusti 1954 som ett antal herrar samlades på Björsells konditori i Trollhättan och bildade TBF. Den första styrelsen bestod av Erik Idh som ordförande, Rune Dahlberg som viceordförande, Gösta Nilsson som kassör och Tage André som sekreterare.

Två timmar i veckan var det träning i Tingvallahallen under klubbens tidiga år. På den tiden fanns det inte så mycket tävlingstillfällen utan mest klubbmatcher. TBF:s stora spelarprofiler på den tiden var Kurt Granlund och Gilbert Svensson.

Ett stort arrangemang var när TBF tillsammans med Svenska Badmintonförbundet år 1960 arrangerade en landskamp mot Norge i Tingvallahallen. Sverige vann med 9-0.

År 1968 flyttades klubbens träningsverksamhet över till Älvhögsborg. År 1969 deltog TBF för första gången i det nationella seriesystemet och år 1970 arrangerade klubben den första klassningstävlingen.

Sedan rullade det på i bra fart. I slutet på 1970-talet var serielaget uppe och nosade på högsta divisionen. Laget som stod för den prestationen var Ingemar Eriksson, Kent Gustafsson, Åke Boring, Ann-Catrine Lindqvist (numera Westerbäck) samt äkta paret Lise-Lotte och Bosse Wengberg.

Det stora lyftet för klubben inträffade år 1985. Då tog TBF över Tingvallahallen. En föräldra-förening bildades i samband med övertagandet och något år senare anställdes såväl en kanslist som en vaktmästare.

I ett slag fick klubben tillgång till i stort sett obegränsade träningsmöjligheter. Ungdoms-satsningen sedan flera år började ge resultat med flera duktiga ungdomsspelare och som på beställning flyttade en av Sveriges bästa ungdomstränare, Lasse Westerbäck, till Trollhättan år 1986.

Sedan gick det i rask takt. I början på 1990-talet var serielaget på nytt nära att gå upp i elit-serien genom att bli tvåa i näst högsta divisionen. De spelare som stod för den bedriften var herrarna Niclas Johansson, Thomas Lundqvist, Stefan Martinsson, Jan Borgstedt, Håkan Walter och Fredrik Blom samt damerna Pia Aronsson, Ann-Helen Johansson, Lena Persson (numera André) och Ann-Catrin Lindqvist (numera Westerbäck).

Ett flertal av klubbens elitspelare fick stora individuella tävlingsframgångar och som kulmen på det fick Niclas Johansson och Thomas Lundqvist flera landkampsuppdrag.

Nu en bit in på 2000-talet är TBF främst en ungdomsförening med en aldrig tidigare skådad bredd på ungdomsverksamheten och med många ungdomsledare som drar sitt strå till lasset.